Zoek
Alle categorieën
    Menu Sluiten

    Over Bakkerij Vlot

    Hoe het allemaal begon....

    Onze geschiedenis gaat terug naar het jaar 1932. Opa Adriaan Vlot begon zijn eigen bakkerij voor de burgers, boeren en buitenlui aan de Sliedrechtse dijk, schuin tegenover de oude watertoren.

    * * *

    De jaren dertig

    In dertiger jaren was het een hele toer om in je levensonderhoud te voorzien, de concurrentie was groot. Op iedere hoek had je een bakkerij met een eigen klantenkring. Maar Opa Adriaan Vlot begreep heel goed dat als je vooruit wilde komen, je jezelf moest onderscheiden van de collega bakkers.

      

    * * *

    In de prijzen

    Stil hangen nu anno 2011 nog de bewijzen aan de muur. Medailles met erin gegraveerd ‘Dordrecht 1934 1e prijs tarwebusbrood’, enzovoort. Dit is iets waar wij nu stil van worden en met bewondering naar kijken. De verhalen gaan dat Opa Adriaan Vlot tot het uiterste ging. Hij gunde het brood meer tijd om te rijzen en te bakken dan zijn reistijd naar de wedstrijd. Om het brood op de juiste tijd ter beoordeling van de heren juryleden neer te leggen, sprong hij met een ovenvers brood in een linnen tas beschermd over de Sliederechtse poldersloten, om bij het station de puffende, snerpende stoomtrein naar Dordrecht te nemen, om daar met een voldaan gevoel en glunderend de 1e prijs in ontvangst te nemen.

      

    * * *

    Jan en Gerrit

    Bescheiden dat Opa was, bedankte hij keurig de heren Juryleden. In de vooroorlogse jaren werden er twee zoons geboren, zoon Jan (1935) en zoon Gerrit (1937). Deze zoons groeiden van jongs af aan op in de geur van vers gebakken brood en heerlijk banket. Ook werden de beide zoons tot in detail de fijnste kneepjes van het bakkersvak geleerd. Met rood gezicht voor een gloeiende ovenmond de juiste hoeveelheid houttakken op het vuur gooiend, niet teveel, totdat de stenenbakoven de juiste vuurgloed had. Om met een natte doek de ovenvloer te dweilen en op de nog nadampende stenenbakvloer de gerezen broden te leggen, met een zogenaamde houten schieter. Ja, alles kwam aan op inzicht, gevoel en discipline.

      

    Militaire dienst ontging ook de bakkerzoons niet. Zoon Gerrit werd opgeroepen om het Vaderland te dienen. Was er verlof, dan stond je in de Bakkerij of zat je voor Oma op de bakfiets om het brood over een wankelende loopplank bij een Sliedrechtse schipper te bezorgen. Na dienst werd zoon Gerrit door Opa Adriaan Vlot voor de keus gesteld, of bij zoon Jan die de bakkerij van Opa over zal nemen gaan werken, of voor zichzelf beginnen.

    * * *

    Overname Banketbakkerij Broekema

    Ambitieus als Gerrit Vlot was, koos hij voor het laatste. Hij nam in 1962 de banketbakkerij over van Bakker Broekema aan het Bosch 78 te Papendrecht. Nu was het hard werken geblazen. Met geleend geld van een oom een eigen bakkerij beginnen.

          

    * * *

    Verbouwing bakkerij

    Dit werd beloond, de omzet verdubbelde en met dit geld werd de winkel verbouwd. Totdat op een drukke zaterdagmorgen tussen de mensen door de post een brief bezorgde waarin werd medegedeeld dat het pand onteigend zal worden. Dit was een zeer nare zaterdag, maar zal naar later blijkt zeer positieve gevolgen hebben voor de expansiedrift van Gerrit Vlot.

      

    Na de onteigening bouwde hij een moderne bakkerij op steenworp afstand aan de Brederodelaan 13. Heel bijzonder was de presentatie in de etalage. Hier draaide een groot reuze rad met verse banketproducten. De producten werden in de bakkerij, welke onder de winkel was, erop gezet worden en konden in de winkel voor verkoop er af gehaald worden. Al snel begon het met deze moderne bakkerij te kriebelen en uitbreiding volgde. Eerst de winkel in de Westpolder te Papendrecht en daarna volgden nog 7 winkels variërend van de Drechtsteden tot Rotterdam Zuidplein.

      

    * * *

    Echte ambacht

    Bij vader Gerrit kwamen ook wij als zoons, Jan en Adriaan, in het bedrijf werken. Ook wij groeiden van jongs af op in de bakkerij. Na schooltijd hielp je mee in de bakkerij broodjes of koekjes inpakken of appels schillen voor onze specialiteit de Appelflap. Het was kijken en leren. Na de lagere school naar de bakkersschool in Rotterdam. En daarna bij vader Gerrit aan de slag in de winkels. De jaren tellen door. In 2007 stopte vader Gerrit met zijn bedrijf en wij als zoons gingen samen verder met de twee winkels in Papendrecht. In deze winkels vindt u nog het echte ambacht.

    Ook nu bakken wij volgens het basisprincipe van Opa Adriaan. Net even lekkerder en puur ambachtelijk door eerlijke producten van zuivere grondstoffen. En zoals vader Gerrit ons leerde; alles zelf maken, je bent geen handelaar, maar vakman bakker. En laat maar zien wat je maakt en hoe je het maakt. Dit kunt u zien in onze winkels. Graag tot ziens.

    Jan en Adriaan Vlot

    Met zorg gemaakt, met smaak gegeten